مراسم تکریم و بزرگداشت محمد ارجمند کرمانی (سلطان فرش جهان) در کرمان برگزار شد
مراسم تکریم و بزرگداشت محمد ارجمند کرمانی، سلطان فرش جهان و مؤسس بیمارستان ارجمند کرمان به همت بنیاد نخبگان استان کرمان و همکاری دانشگاه علوم پزشکی کرمان برگزار شد.
در راستای الگوسازی برای مستعدینبرتر و پاسداشت فعالیتهای نخبگانی، مراسم تکریم و الگوسازی از محمد ارجمند کرمانی در محل سالن اجتماعات مرکز نوآوری استان برگزار شد. در این مراسم دکتر دهقان، معاون اقتصادی استاندار کرمان، دکتر شاهرضایی، مدیرکل تکریم و الگوسازی بنیاد ملی نخبگان، رؤسای دانشگاه های استان، مدیران اتاق بازرگانی، میراث فرهنگی، اوقاف و امورخیریه، جمعی از اساتید دانشگاه، دانشجویان و خانواده مرحوم ارجمند حضور داشتند.
در این مراسم، دکتر سعیدی؛ رئیس بنیاد نخبگان استان کرمان تاثیرگذاری را پیش نیاز نخبگی دانست و از مرحوم ارجمند کرمانی به عنوان یک کارآفرین نخبه نام برد.
دکتر سعیدی گفت: حاج محمد ارجمند هنر قالی کرمان را به دنیا معرفی کرد. ایشان مساله کارآفرینی را نیز بسیار مهم دانست و گفت بیش از 5000 نفر در کرمان و روستاهای اطراف کرمان زیر نظر ایشان کار میکردند. ایشان یک بازرگان بزرگ بود و تصورش هم سخت است یک قرن پیش، از کرمان به کشورهای دیگر قالی صادر شود.
رئیس بنیاد نخبگان استان کرمان فرزند پروری مرحوم ارجمند را بسیار مهم دانست. مرحوم ارجمند در سال 32 شمسی بیمارستان تأسیس میکند و فرزند خود را جهت ادامه تحصیل در رشته پزشکی به خارج از کشور می فرستد و بعد از پایان تحصیلات به کرمان بازمیگردد.
دکتر سعیدی گفت: امیدوار هستم جوانهای ما به جای الگوهای خارجی این افراد را که هم کارآفرین نمونه و خیرخواه مردم هستند را الگوی خود قرار دهند.
لازم به ذکر است: حاج محمد ارجمند کرمانی بازرگان معروف فرش در سال ۱۲۷۱ش. در محله خواجه خضر کرمان دیده به جهان گشود. وی سومین فرزند مرحوم حاج جعفر بود و در جوانی فردی فعال و کوشا و مانند همه انسانهای خودساخته، همواره در صدد پیدا کردن راهی برای بهبود وترقی وضع زندگی خویش بود. ازجمله عوامل مهمی که موجب موفقیت و ترقی و معروفیت وی گردید، علاقه و ایمان او به کار و فعالیت و حسن ابتکار و خلاقیت در حرفهاش بود. در مورد خصوصیات دوران حیات مرحوم ارجمند یکی از نزدیکان ایشان نقل میکرد: سحرخیزی یکی از عادات ارجمند بود.
در اوایل زندگی مرحوم ارجمند که هنوز ایشان دارای موقعیت، شهرت و ثروتی نبود، اکثر اوقات فرایض مذهبی را در مسجد خواجه خضر(ع) انجام میداد، حاج محمد ارجمند به شغل نقاشی قالی مشغول بود و در همین حین تغییر شغل به ذهن ایشان خطور میکند و در ادامه حرفهی تهیه فرش و عرضهی آن را به بازار انتخاب مینماید. روز به روز کار ایشان رونق گرفته و این پیشه را گسترش میدهد. دیری نمیپاید که در اثر ابتکار و خلاقیتی که در امر تهیه نقشه و یکنواختی ثبات رنگ مصالح مورد نیاز فرشها به کار میبرد، فرشهای تهیه شده توسط نامبرده نه تنها در ایران، بلکه در کشورهای خارج شهرت بینالمللی پیدا میکند به طوری که رنگآمیزی و ظرافت قالیهای ممتاز وی، موجب شد که در آمریکا او را سلطان قالی بنامند و همواره سفارشات زیادی از اقصی نقاط قارههای آمریکا و اروپا برای خریداری فرشهای ارجمند به ایران میرسید. امروزه در اکثر اماکن متبرکه و کاخهای سلاطین و رؤسای جمهوری و موزههای بعضی از کشورهای جهان از جمله: آستان قدس رضوی، آستانه حضرت معصومه(س) کاخهای ایران، کاخ باکینگهام انگلستان، کاخ سفید واشنگتن قالیهای بافت کارگاههای ارجمند به چشم میخورد و همچنین شنیده شده است در نمایشگاه بزرگ بینالمللی که در سال ۱۳۷۱ در تهران برگزار شد، دو تخته از فرشهای نفیس تهیه شده به وسیله ارجمند یکی به مبلغ بیست و شش میلیون تومان و دیگری سی و شش میلیون تومان به مرحله معامله رسید ولی صاحبان آن فرشها حاضر به فروش نشدند. این قبیل فرشها با آن ظرافت و زیبایی نقش و ثبات رنگ با سرمایه و ذوق و ابتکار و فعالیت مرحوم ارجمند و بازرگانانی از قبیل ایشان تهیه و افتخار آن نصیب شهر کرمان شده است.
با لطف خداوند حاج محمد ارجمند کرمانی در دوران زندگی خود یک باب بیمارستان و زایشگاه 30 تختخوابی در شهر کرمان تأسیس و با تجهیزات کامل آن دوره، آماده بهرهبرداری کرد و در تاریخ اول مهرماه ۱۳۳۲ هجری شمسی ضمن وقف بیمارستان برای استفاده بیماران، موقوفاتی نیز برای کمک به تأمین هزینه های آن بوجود آوردند. این بیمارستان در سال ۱۳۴۹ هجری شمسی به وسیله فرزند آن مرحوم، دکتر منوچهر ارجمندکرمانی با ایجاد یک ساختمان جدید به بیمارستان ۵۰ تخت خوابی تبدیل و با تجهیزات مدرن تکمیل گردید که اینک سالهاست مورد استفاده مردم کرمان می باشد.
مرحوم حاج محمدارجمند کرمانی درتاریخ۱۳ آبان۱۳۴۷در یکی از بیمارستانهای نیویورک بدرود حیات گفت و چند ساعت بعد از آن رادیو آلمان ضمن برنامه اخبار فارسی خود اعلام داشت که امروز حاج محمد ارجمند کرمانی، سلطان قالی جهان در آمریکا درگذشت. آرامگاه مرحوم ارجمند در محلی واقع در قسمت جنوب غربی بیمارستان ارجمند قرار دارد. این محل دارای چهار درب میباشد که یک درب آن مجاور درب ورودی بیمارستان واقع است که گویی از این درب روح ارجمند نظارهگر ورود و خروج به ویژه بیماران مستمند بهبود یافتهای است که در این بیمارستان معالجه شدهاند و از این که خداوند این توفیق را به او عنایت فرموده که در دوران حیات خویش موفق به ساختن چنین مؤسسه خیر و عامالمنفعهای شود، خرسند و شادمان و سپاسگزار است. امید است که خداوند به همه توانگران و ثروتمندان این سرزمین این توفیق را عنایت فرماید که به مرحوم ارجمند تأسی جسته و گامی در طریق خدمت به اجتماع و رفع آلام عمومی بردارند و بدانند همان طور که بر سردر آرامگاه مرحوم ارجمند هم نوشته شده است:
نام نیکی گر بماند زآدمی به کز او ماند سرای زرنگار